Velkommen!

Alle bilder er copyrighted og kan ikke bli brukt av andre uten min tillatelse. Alle rettigheter reservert @Rune Olsen/RolFoto

onsdag 2. november 2011

Mølen: Havsuler og ruskevær

Det er høst og det blåser bra ute. En fin sør-sørvestlig liten kuling feier innover Vestfoldkysten. Tunge dønninger slår innover allerede godt polerte svaberg og rullesteinsstrender. Det er oppholdsvær, men allikevel kjennes det ut som om det er lett yr i lufta når du nærmer deg strandkanten. Jeg er ved Mølen. Ikke lett å finne le her men enkelte plasser er det mulig å få litt ly. Bølgene drønner tungt og sprayen drar som remser med tåke innover land når jeg legger/setter meg til.
Bølgen
Et par havsuler flyr forbi på brukbart hold, til havsuler å være på besøk langs Vestfoldkysten. Sola har enda ikke festet grep og strever med å trenge gjennom gjenstridige skyer som henger lavt over horisonten. Himmelen er farget rosabeige mot sør. En havsule passerer et stykke ut.
Havsule/Northern Gannet (Morus bassanus)

Utsikt mot SØ
 Jeg ser de stuper flere ganger, men stort sett på for langt hold. Dessuten er ikke  lysforholdene akkurat prima for actionbilder med mitt hus og nåværende telelinse. Prøver meg på litt panoreringer og får inn et brukbart treff på en krykkje i det minste..
Krykkje/Black-legged Kittiwake (Rissa tridactylus)   panorert i svarthvitt

Etterhvert slipper sola delvis igjennom og plutselig er det fantastisk lys en kort periode før gråheten overtar igjen.
Svartbak  og soloppgang
Sulene "tusler" fram og tilbake, innimellom på greit hold. Dessverre var et par av sulene "befengt" med menneskelig skrot! En hadde tauverk viklet inn rundt nebbet og en annen hadde garnrester el som hang som en grønn nettingpose under nebbet. De var tydelig plaget av vedhenget og prøvde å stupe det av seg, så det ut til, uten særlig hell. De lå oftere på vannet enn de andre og hvilte seg også. Ikke første gang jeg ser dette, men det gjør fortsatt inntrykk...
Havsule/Northern Gannet (Morus bassanus) fri for menneskelig skrot
 Fronten på linsa er sjelden fri for saltvannsspray, ei heller briller, så fotoseansene blir sjeldent veldig lange her ute i sonen mellom land og hav på en uværsdag. Med briller dekt av saltvannsspray beveger jeg meg tilbake til bilen. Hører sidensvansenes tynne "klirrelyder", men kan ikke se dem, brillene er nedsylta i saltvann!
Men det er alltid hyggelig å vite at de er på plass igjen etter forrige høst og vinter :-)
Sidensvans/Bohemian Waxwing (Bombycilla garrulus)
Vel hjemme er det bare å sette igang med lett vask og puss  av hus og linser...







15 kommentarer:

  1. you inspired a deep breath to take this beauty in. each photo is wonderful!

    SvarSlett
  2. Visst är jag matt av min förskylning men blir ännu mattare av det vackra du visar. Hur snyggt som helst. Du får ha med dig ett par glasögon vid sådana här fotoutflykter :-)

    SvarSlett
  3. Supert innlegg tror jeg får komme meg en tur til mølen igjen jeg også, det er veldig lenge siden sist. Alle bildene faller i smak, men jeg liker bølgebilde og sidensvansen spesielt godt. Beskjeringe av bølgebilde er perfekt litt mer eller mindre ville sannsynligvis ødelegge bildet
    morten

    SvarSlett
  4. Ett fantastiskt fint inlägg, både bilder och text.
    Vilket vackert ställe vid havet. Men så tragiskt med fåglarna med nätet som fastnat...Här har jag tyvärr inte sett en enda sidensvans.

    SvarSlett
  5. Sier det bare igjen du er en dyktig fotograf. Flotte bilder fra sjøen. Havsulene som stuper i havet er et herlig syn. Men, det sidensvansbildet var knall. Så fine farger, avstemte fargetoner i bakgrunnen også. Og blikket på den var supert! Tusen takk for at du deler bildene dine.

    SvarSlett
  6. Flotte bilder både av natur og fugl, likte alle med nr. 3 var utrolig flott med fint lys, vakker natur og nydelige farger.

    Ottar

    SvarSlett
  7. Knallfint innlegg igjen! Og nr tre og fire topper denne gangen synes jeg:)))

    SvarSlett
  8. Høres ut som en fin tur, og spennende at man kan se både Krykkje og Havsule der...kjenner jeg må på tur snart når jeg leser innlegget. Har ikke hatt anledning på lenge...

    Bølgebildet er kraftfullt og fint, nesten så en kjenner sjøsprøyten. Sidensvansen er en flott fugl, og her får du den fint fram synes jeg.

    SvarSlett
  9. Min favoritt her er Bølgen. Et kraftfult bilde som fikk meg til å stoppe opp en stund. Hvor rask lukkertid har du brukt her?

    SvarSlett
  10. Takk for kommentarer alle sammen!
    Helge: På bølgebildet brukte jeg 1/400 sek, f/9.0 ISO 400.
    Morten: Bølgebildet har originalutsnittet, ikke beskjært.

    SvarSlett
  11. Hi there

    I have just discovered your blog. Beautiful pictures!
    I love Norway, such an interesting country!

    Greetings from Switzerland
    Yvonne

    SvarSlett
  12. Topp serie. Takk for titten
    mvh
    Håvard

    SvarSlett
  13. Fin serie. Liker 1 & 4 best.
    Heia AFK.

    ketil

    SvarSlett
  14. Godkveld Rune!

    Jeg blir bare mer og mer fasinert av denne fantastiske plassen! Knallflott serie fra Mølen du viser oss her.

    Ha en fin søndagskveld.
    Knut Børge

    SvarSlett
  15. CONGRATULATIONS! What superb shots!

    Thanks a million for sharing these wonderful images, friend.

    I love the bohemian waxwing. That picture is one of my dreams.

    I'm glad to find you here again.

    SvarSlett