Velkommen!

Alle bilder er copyrighted og kan ikke bli brukt av andre uten min tillatelse. Alle rettigheter reservert @Rune Olsen/RolFoto

søndag 10. juni 2012

Dovre (Del1): Aggressive og løpske moskusokser

 Moskusokse i motlys
Det har vært lite aktivitet på meg på blogg og nett i det siste av flere årsaker, men jeg har da i det minste vært en femdagers-tur på Dovre sammen med Tommy Sørensen på jakt etter moskus.
 Det hele begynte litt trått og vi fant ikke moskus første kvelden, før etter solnedgang, langt der oppe mot Snøhetta. Dagen etter bar vi på full oppakning og det kjentes på kroppen med godt over 20 kg i sekken der vi vandret med freidig mot i retning der vi så moskus i kikkert kvelden før.
Speidende etter moskus første kvelden
Snøhetta i skumringstimen
 Og moskusene var i samme området, så telt ble satt opp ikke langt unna en større flokk. Vi la oss 100m nedefor en liten åskam og over åskammen og videre oppover i området holdt flokken seg stort sett. Vi begynte og tusle oppover mot kjerneområdet, men ingen moskus og se. Vi gikk stadig høyere i terrenget. En voksen hann myrhauk jaktet elegant over et større myrområde, vi fulgte den kort gjennom telelinsene da vi plutselig så en flokk villrein ute på samme myra. Altfor åpent til å snike seg særlig innpå, men allikevel et trivelig møte, og vi skulle få besøk av annen flokk ved teltet seinere utpå kvelden attpå :-)
Villreinflokk
Vi gikk tilbake til moskusmodus etter en kort seanse med villreinflokken. Plutselig åpenbarte det seg en kraftig moskusplugg oppe på toppen av en kolle. Vi tuslet opp mot kollen og like bak lå det et gammelt militæranlegg. Vi gikk forsiktig bort og plutselig ser vi to moskuser bak et hjørne av en brakke, kun på 30m hold! Av rein refleks rygger vi umiddelbart unna og ingen av moskusene så ut til å reagere. Heldigvis!! Vi går ut av området og stiller oss ca 100 m fra brakka...da kommer en olm, djevelsk moskus oppe på kollen
Olm moskus!  (Ikke oksen som angrep oss)
 ...den tverrstiller seg brått, tar oss kort i øyesyn og begynner og gå mot oss....vi rygger lett, SÅ begynner den å sette grusom fart rett mot oss. Hva vi gjør? Jo, vi beiner det remmer og tøy kan holde! Vi kikker oss over skulderen etter 50 m og der kommer bulldoseren i full galopp!
Moskusokse på vei rett mot oss i motlyset ( Ikke angrepsoksen, her har vi en flomstor elv imellom :-))
 Den føltes jævla nærme..tankene flyr, løpskraften tar slutt, alternative planer legges, Tommy lå en meter foran meg, så det var meg han ville nådd først...jeg kikker meg over skulderen igjen og ser at den bråstopper og setter bredsida til. Klarer vel såvidt å si til Tommy med min ekstemt tørre strupe at den har stoppettil! Da hører jeg et Halleluja som gir ekko langt inn til Snøhetta :-)  Ingen 100 m har blitt tilbakelagt med så mye adrenalin, tankevirksomhet og fotsvette, tro meg!  Vi går store omveier for å prøve å unngå denne flokken på vei ned til teltet, men det skulle vise seg å bli vanskelig. Plutselig var de ekstremt aktive, og løp som ville over hele området og vi var innesperret av en elv og en kolle.
Par med kalv i vill fart ned åssiden
Det går litt for fort for en av "gamlingene"...
...som går på trynet i snøen!!
Vi trakk oss lengre og lengre opp mot Snøhetta. Tåka kom, det begynte å snø tett og sikten ble dårlig, og moskusen stengte fortsatt retrettmulighetene til teltet.
Litt gjennomlys i tåka opp mot Snøhetta (s/h)
Moskus i snøvær (s/h)
Brytningstid over Snøhetta
Det begynte dessuten å bli seint på kveld. Vi la alternative planer hvis situasjonen ikke endret seg, men etterhvert så det ut til at dyrene roet seg litt og vi prøvde en rute langs den flomstore elva, men haka var at det var et stykke hvor vi ikke så moskusen og bare kunne håpe på at de ikke kom løpende over åskammen. På det nærmeste hadde vi de på 100m, men det føltes ikke trygt for det!
Det var en spennende retur til teltet!! Vel framme ble vi møtt av en flokk villrein nede i dalen under oss mens sola gikk rolig ned. Vi knipset litt før vi bestemte oss for å bryte leir og finne en mindre utsatt teltplass lenger ned i dalen.
Villreinflokk etter solnedgang
Det var første runde fra Dovre, men mer kommer, henger etter med redigeringa.....

22 kommentarer:

 1. Fin og spennende fortelling fra en opplevelsesrik tur. Flotte bilder ble det også. noen imponerende dyr disse moskusene. Likte alle bildene og falt mest for naturen og reinflokken.

  Ottar

  SvarSlett
 2. Oi.oi det var litt av en opplevelse da!!! Bra dere springer fort da. De der er ikke å spøke med.
  Du har fått flotte og annerledes bilder av moskusen enn jeg har sett tidligere. Dette området er bare knall. Fjellene og skiftingen av været.Synes du har fått formidlet dette på en utmerket måte.
  he, he, jeg skjønner at dere kom dere vel hjem...
  Gleder meg til neste runde fra Dovre.

  SvarSlett
 3. What an exciting adventure!
  Have a good week Rune! ;-)

  SvarSlett
 4. Wow, ...och oj oj oj vilka upplevelser ni varit med om ! Men, du har fått med dig kanonbilder både på djur och landskap ! Underbar läsning Rune !!

  SvarSlett
 5. Dæven steike, det må ha vært rimelig spennende å de beista etter seg :-O Det er da man skjønner hva adrenalin rush er...

  Likte bildene av dem løpende best, litt wild west preg over dem.

  Hilsen Robert

  SvarSlett
 6. Artig og velskrevet skildring fra Dovre. Merker meg at innlegget starter med nærbilder av moskusen og glir etterhvert over til mer og mer miljøbilder :D.

  Flotte bilder!

  SvarSlett
 7. så storslaget, såå vackert!

  SvarSlett
 8. Underbart vackra bilder ,storslagen natur .Nette

  SvarSlett
 9. Heisann!!

  Pulsen har akkurat normalisert seg her. Litt av en opplevelse!! Flott beskrevet sammen med mange fine bilder. De tre siste blir mine favoritter. Moskus i snøvær skiller seg ut fra andre moskusbilder. Landskapsbildet ble dramatisk og flott. Men best likte jeg nok villreinen under den fine kveldshimmelen. Gleder meg til neste innlegg.

  Tommy S

  SvarSlett
 10. Hehehe steike, der kom innlegget fra den opplevelsesrike turen! Flott beskrevet, der jeg virkelig lever meg inn i den skremmende opplevelsen. Dere vurderte ikke å hoppe bukk over oksen da? De er jo tross alt ikke så høye?;) Kjempflott serie, mend et siste tar kaka! Veggpryd!!!

  Knut Børge

  SvarSlett
 11. Må si meg enig i at de tre siste skiller seg ut i tillegg til oksen i svarthvitt.
  Høres ut som en spennende tur ;-)

  SvarSlett
 12. Nydelige bilder. Håper jeg også kommer meg en tur dit og for fotografert disse flotte moskusene :-)

  SvarSlett
 13. Jösses, vilket äventyr ni haft som kunde gått illa. Mycket vackra bilder från fjället.
  Det skall bli spännande och se fortsättningen.

  SvarSlett
 14. wonderful incredible images and glimpses of life. such an impressive beast! that huge forehead and body. thank you~

  SvarSlett
 15. Fine billeder af moskusokser, vi har den også i Danmark bare kun i fangenskab. (lol) Det ser vældig hyggeligt ud den tur du har været på. Tak for kigget!!!

  JM FOTO

  SvarSlett
 16. jøss, ble litt vel spennende tur, leste Tommy sin versjon også, ikke til å spøke med, flott bildeserie, sikkert en tur dere vil huske

  SvarSlett
 17. En gysare av en fortelling - glimrende bilder!

  SvarSlett
 18. Ja her har dere virkelig fått kjørt dere..:)
  Knallbra bilder fra turen...

  SvarSlett
 19. Look out your blog is always a great pleasure, Rune.

  I love the pictures of these Nordic oxen and these lovely lanscapes of snowed mountains and that beautiful tundra.
  I love that romantic aesthetics that inspired the music of Edvard Grieg.
  I love Norway when I look these pictures.

  A million thanks for this fabulous photographic work.

  A big hug from Spain, my friend.

  SvarSlett
 20. Fantastic photos. Greetings from Polish

  SvarSlett
 21. fantastiske bilder, selger du?

  SvarSlett
  Svar
  1. Joda, send meg en mail på rune-o5@online.no :-)

   Slett