Velkommen!

Alle bilder er copyrighted og kan ikke bli brukt av andre uten min tillatelse. Alle rettigheter reservert @Rune Olsen/RolFoto

søndag 22. november 2015

Snø og frost

 Endelig kom kulda  og snøen. Stemningen en tidlig frostbitt vintermorgen i skogen er til å få frysninger av :-)
Derfor var jeg tidlig oppe nå på lørdagen og målet var Brånakollane Naturreservat. Et uskrevet blad for meg, men hadde lest meg litt opp: et ulendt, smått utilgjengelig område med urørt gammal bøke-og eikeskog ispedd lommer av urørt barskog. Hvitryggspetten var fast inventar for flere sekler siden, men er dessverre nå helt borte.
 Var framme ved utgangspunktet for turen, nord for reservatet, godt før soloppgang mens det var i ferd med å lysne så smått. Slo på GPS'en (første tur med sådan) og sprang til skogs. Opp relativt bratte og godt bevokste lier i 10 cm snø før jeg nådde en av de mange kollene/toppene her. Under kollene var det småbratte gjel eller små dalfører med bøkeskog og annen (edelløv)skog. Måtte krysse noen gjel og småklyve opp noen småkoller før jeg til slutt stod på toppen av Brånakollen 227moh, iflg GPS'en. Vel oppe på toppen hadde vintersola så vidt tittet nysgjerrig over horisonten i øst.
Et par elger hadde hatt tydelige leier her og jeg skulle snart legge til et menneskelig "kaffeleie" her oppe. Ellers utrolig mye spor av vilt i nysnøen, små motorveier av hare, brukbart med rådyr, hjort og elgespor samt noe smågnagerspor. Etter et viktig kaffeinntak med dertil mørk sjokolade var det på tide å dra fram kameraet. Den døsige morgensola hadde nå krabbet over åsene i øst og skapte en flott bakgrunn for det frostbitte landskapet. God stemning.  Men sola skulle ikke vare lenge før skydekket hermetisk lukket alle luker for sollys.
 Jeg tuslet rundt en stund og fant mange spennende områder som jeg skal tilbake til seinere. Er såpass ulendt og mye å utforske her at det var greit å ha med GPS og kompass.
Vel tilbake til bilen fant jeg ut at ville bestige Flisefyr (277 moh) ved Snappen også. Området her, Flisefyr-Hidalen Naturreservat, er jeg godt kjent med men aldri vært oppe på denne åskjempen. Som resten av området var det stiløst, bratt, ulendt og tett, med nesten ugjennomtrengelig vegetasjon enkelte steder. Valgte nok en litt feil rute opp, nesten rett opp fra Svindalen og måtte småklyve mange steder med tett snøtynget vegetasjon attpå.Vel oppe på toppen var jeg småsliten og nedsnødd. Kamera ble puttet i sekken før nedstigningen. Valgte å gå ned mot NV. En grei nedstigning, ikke like bratt og like tett vegetasjon som ruta oppover. Vel nede i kuldegropa Svindalen var det å plukke fram kameraet igjen.


7 kommentarer:

 1. Åh så vackra bilder otroligt fina ,Nette

  SvarSlett
 2. Meget fine bilder av den første frosten det her, men hvem I helsikke er det du har fotografert på det siste, en skikkelig skumling.

  SvarSlett
 3. takk for sist, fine høstfarger.

  SvarSlett
 4. Fine stemningsbilder fra skogen. Likte spesielt nr 3 og 9

  SvarSlett
 5. thank you for sharing your journey with us.
  your images of winter and frost are like entering a fairy tale.
  simply beautiful.

  SvarSlett
 6. Mange herlige vinter bilder .

  SvarSlett