Velkommen!

Alle bilder er copyrighted og kan ikke bli brukt av andre uten min tillatelse. Alle rettigheter reservert @Rune Olsen/RolFoto

mandag 7. november 2011

Topptur til Hjertås

Hjertås er Sandefjord kommunes høyeste punkt. Denne nuten ligger tett opptil Torp flyplass rett utenfor sentrum. Den rager hele 148 m.o.h.! Med andre ord, det er en tøff topptur du begir deg ut på hvis du vil bestige denne åsen, men du blir betalt med flott utsikt i nesten alle retninger hvis du først klarer bragden å nå toppen :-)
Musvåk/Common Buzzard, (Buteo buteo) 1k
I slutten av august og i løpet av september kan det enkelte dager, med rett vær og vindretning, trekke endel musvåk og fjellvåk forbi på brukbart hold. Utstyrt med en god porsjon flaks og ikke minst tålmodighet kan de trekke forbi på godt hold og på samme høydenivå, eller lavere, som åsen. I mine øyne er det mye triveligere å fotografere rovfugl som kretser over landskapet, enn rovfugl mot blå eller grå himmel!
  Hjertås er dekket av skog uten veldig store inngrep og det varierer mellom bøkeskog, blandingsskog og litt barskog. I starten av åsen går man igjennom en flott bøkeskog.
Bøkeskogsporten
Oktoberfest i bøkeskogen
Bøkebladteppe
Fargespillet på høsten innbyr til en passe dose eksponeringer :-)
Et stykke lenger opp blir terrenget litt mer variert og brattere. Andre edelløvsogarter overtar, samt innslaget av bartrær øker. Løvmeisen hører bla til her. En trivelig krabat som er relativt vanlig i blandingsskogen her oppe. Og de er slettes ikke sky og lar en sliten toppturfotograf få hente seg inn så han kan fotografere uten for mye skjelving på labben. Det er tøffe kår på Sandefjords tak!

Man ser ofte rødt her oppe i lia på denne årstida
Løvmeis/Marsh Tit, (Poecile palustris)
Krypblader på vei opp lia
 På toppen er innslaget av bartrær høyest og fuglekongen er en karakterart her oppe. Med  sitt rastløse vesen, og sin "brennende" hodekalott tar den vel imot deg på toppen. Ofte hører du deres tynne pip i det du runder den siste kneika før toppen. En trivelig velkomstkomite spør du meg, der du hiver deg over "målstreken" med åndenød og høydesyke.....
Og har man først karret seg opp på toppen av Sandefjord Plaza, så blir man her en stund :-)
Fuglekonge/Goldcrest, (Regulus regulus) F
Fuglekonge/Goldcrest, (Regulus regulus) M
Fuglekonge/Goldcrest, (Regulus regulus)  

19 kommentarer:

  1. Impresionantes imágenes. Es un placer disfrutar de tus fotos.
    Saludos.

    SvarSlett
  2. Hei.
    I tillegg til et velkomponert fyrverkeri av høstfarger, ble jeg mer enn begeistret av musvåken lekkert plassert i bildeflata. Enig med deg i at bildevinkelen litt ovenfra og med terrenget som bakgrunn, gjør den store forskjellen.

    SvarSlett
  3. Vackra bokskogsbilder. Jag har inte bokskog i Småland. Höstfärgerna är fångade så himla fint av dig.

    SvarSlett
  4. Enig med deg om rovfugl og himmel, blå er verst så kommer grå, men ofte har en ikke så mange valgmuligheter dessverre.
    Du har mange flotte bilder her, skogsbildene er som vanlig supre, liker nok det første best. Av fuglefotoene er løvmeisen min favoritt skyldes nok den rene komposisjonen med uskarp bakgrunn og det flotte lyset.
    morten

    SvarSlett
  5. Fantastiska bilder från din tur, på både fåglar och natur. ( blev visst ett rim :)) Har faktiskt aldrig hört talas om musvråk...Håller absolut med att rovfåglarna gör sej mycket bättre mot skog och berg som bakgrund, men sällan man får till det så. Otroligt vackra höstfärger, fint med bokskog...det har vi inte här :)

    SvarSlett
  6. Utrolig flotte bilder fra hjertåstraktene. Musevåken var jo knall!!!!
    Mvh
    Håvard

    SvarSlett
  7. you truly are gifted with capturing magical light
    and seeing an image in the most beautiful of ways
    life through your eyes and lens is a treasure

    SvarSlett
  8. Nydelige fuglefoto. Så skarpe og flotte. Musvåken var elegant! Bøkeskogen er jo så fin. Det har ikke vi hos oss. Flotte farger på løvet. Du har fått så fine bilder av skogen. Tusen takk for turen.

    SvarSlett
  9. Mange bra bilder på denne bloggen.Høstfargene som er foreviget er helt nydelige.

    SvarSlett
  10. Merkelig effekt i det "bøkebladteppe" bildet... en snedig dybde i det.

    Tøfft Musvåkbilde og et flott Løvmeisbilde...synd bena ble usynlig.

    SvarSlett
  11. Høstlandskapsbildene var rå. Likte i tillegg det første bildet godt. Litt av en topptur forresten:)

    ketil

    SvarSlett
  12. Fantastiska bilder från en härlig tur!

    SvarSlett
  13. Utolig vakre bilder du har tatt. Fantastisk flott fotoarbeid. Bravo!

    Virkelig mang flotte bilder på bloggem din.

    SvarSlett
  14. Se her har du fått med deg mange flotte bilder fra turen. Likte godt bilde av musvåken og bilde nr 1 av furulusa. Ellers er resten flotte de også.

    Trond

    SvarSlett
  15. Vakre fuglebilder, og utrolig flotte farger i bildene fra bøkeskogen. Lenge siden jeg har vært der nå - bodde selv i Sandefjord (Gokstadveien) i 2 år, pluss to år i Melsomvik i forbindelse med utdanning. Men kom meg aldri så "høyt" i terrenget som til toppen av Hjertås ;)

    SvarSlett
  16. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett
  17. Hei Rune
    Igjen viser du vilken dyktig fotograf du er og vilke evner du har til å se ting i naturen på.En serie bilder som det er bare å sette seg ned å nyte.
    Mvh. Kai Edvard

    SvarSlett
  18. Tack för dina fina feedback. Jag har ju återupptagit ett fotointresse vilket är då trevligt att få uppskattning.

    SvarSlett
  19. FANTASTIC IMAGES, Rune.
    Every time I visit your blog, I find wonderful pictures.

    I love all these pictures of the autumn in the forests. Those pictures of the Marsh Tit and the Goldcrest are one of my dreams.

    Thanks a million for sharing this window to the Norwish nature.

    Warmest greetings from Spain.

    SvarSlett