Velkommen!

Alle bilder er copyrighted og kan ikke bli brukt av andre uten min tillatelse. Alle rettigheter reservert @Rune Olsen/RolFoto

fredag 2. september 2011

Tett på vadere Mølen Del I


Mølen tiltrekker seg fugl og fugl tiltrekker seg fotografer og fugleskådere, og jeg er en av dem!
Derfor har jeg vært noen turer til Mølen de to siste ukene på kvelden på jakt etter først og fremst vadere, da disse ungfuglene (1k) av  calidrisfamilien er svært tillitsfulle mht mennesker. Men som nevnt i forrige innlegg kan de bli svært lette hvis en feks en vandrefalk har gitt dem en støkk tidligere på dagen. Noen dager har de vært nesten umulig å gå innpå åpenlyst, så da får man bare slenge seg ned på bakken i ly av kantvegetasjonen og håpe det beste. Andre dager kan du bare nærme deg forsiktig, helt åpenlyst, sette/legge deg ned på 2 m hold og knipse. En av dagene var Tommy Sørensen med og da skjedde nettopp dette, myrsniper og brushaner gikk rundt linsene våre på 10 cm hold!!! Dette er første gang jeg opplever brushaner være så tillitsfulle, i motsetning til myrsnipene, så det var ekstra moro! Bildene av brushane kommer i neste innlegg da jeg i dette innlegget har tenkt å presentere kun vadere i Calidris-familien
Alle bilder er av 1k (første kalenderår) fugler hvis ikke annet er oppgitt. Klikk på bildene for størst mulig oppløsning!
Sandløper / Sanderling (Calidris alba)
Sandløper / Sanderling (Calidris alba)
Lyset og været har variert fra solnedgangslys til flatt lys, fra blikkstille til spraykastende kuling og fra oppholdsvær og delvis skyfritt til regnvær. Har ikke vært her en eneste gang disse to-tre ukene uten å ha hatt en skur eller to.Men hvis man er forberedt, det bør man være etter i sommer, så er ikke det noe problem :-)
Fjæreplytt / Purple Sandpiper (Calidris maritima)
Fjæreplytt / Purple Sandpiper (Calidris maritima)
Dvergsnipe / Little Stint (Calidris minuta)














 En ting er å få de nærme, men så gjelder det også få komponert bildene mest mulig variert, men samtidig få en god og behagelig bakgrunn og ha lavest mulig vinkel. På Mølen holder vadereneoftest til i tangbukta og tang er ikke alltid det letteste miljøet å fotografere i, synes jeg sjøl ihverfall.
Myrsnipe / Dunlin (Calidris alpina)
Myrsnipe / Dunlin (Calidris alpina)  adult
Myrsnipe / Dunlin (Calidris alpina)
Myrsnipe / Dunlin (Calidris alpina)

 Som alltid etter en tur på Mølen blir det nesten alltid tatt noen landskapsbilder. Disse er i svarthvitt og tatt etter solnedgang.

Neste innlegg blir med brushane, sandlo og steinvender..... og kanskje et par landskapsbilder eller to....
samt en liten historie om en voksen vandrefalk som tok en tur til "restaurant Mølen"...









10 kommentarer:

  1. Godkveld Rune!

    Har blitt særdeles lite foto på meg i det siste, og ditto lite bloggaktivitet. Har ikke helt funnet motivasjonen dessverre. Håper dog den tar seg opp. Det hjelper dog absolutt å kikke igjennom alle de fantastisk flotte bildene du har presentert i det siste.

    Slik nærkontakt med vadere har jeg selv aldri opplevd. Har lenge hatt et ønske om å få gode bilder av denne fuglegruppen, men det er stadig tynt i arkivet.

    Samtlige bilder i dette innlegget er verdt å kikke på flere ganger, da spesielt 1, 5 og 7 av fuglebildene og begge landskapsbildene!!

    Ha en fin helg
    mvh Knut Børge

    SvarSlett
  2. Her har du fått de på nært hold. Så flotte disse vaderene er. Nydelige bilder alle sammen. Så fint det er med lavt punkt når en fotograferer dem.
    Dine landskapsbilder er alltid flotte.
    Gleder meg til brushanene. Vi så store flokker med disse i sommer på Smøla, men de satte seg ikke ned der vi var. Fant noen som fløy seg inn i biler som passerte. Nydelig fjærdrakt de hadde.
    Ha en god helg til deg.

    SvarSlett
  3. Her har du virkelig vært nærme. Nydelige bilder i flott lys.
    Svarthvit etter solnedgang ble jo helt super...

    God helg.

    SvarSlett
  4. Hærlig stilstudie av vadere det her Rune. Artig å se dem fra så lav vinkel. Mer, mer...

    SvarSlett
  5. Imponerende gode bilder. Bruker du langtelen fortsatt? Så artig når de kommer så nære. Topp teknisk
    mvh
    Håvard

    SvarSlett
  6. Takk for alle kommentarer!
    Håvard: Benytter fortsatt Sigma 150-500, men bruker sjelden eller aldri under F/8.0 for best mulig utnyttelse teknisk av linsa. På f/9.0 leverer linsa meget godt :-) Men det hemmer selvfølgelig lukkertida!

    SvarSlett
  7. Flotte Bilder fra mølen. Fine av sandløperen. Har speidet etter den selv uten hell. Får bare fortsette å streife på strendene :)

    Trond

    SvarSlett
  8. Hei Rune

    Mange flotte vaderbilder og for et område for landskapsfotografering du har! Vakkert!
    Av vaderene holder jeg en knapp på det siste av myrsnipa.

    Du må ha fine fotodager fremover og god helg.

    Mvh Rune

    SvarSlett
  9. Her lærte jeg noe nytt om vadere, liker det siste myrsnipebildet best, flott lys og komposisjon

    SvarSlett
  10. Veldig fine bilder av fuglene. Det må være flott å komme så nærme fuglene.

    SvarSlett