Velkommen!

Alle bilder er copyrighted og kan ikke bli brukt av andre uten min tillatelse. Alle rettigheter reservert @Rune Olsen/RolFoto

fredag 21. september 2012

Flygedyktige juvenile sivhauker i kvelden

Ikke første gangen at sivhaukene i Vestfold har gjort hekkeforsøk eller fått fram unger, men første gang det er dokumentert 5 flygedyktige unger! Gjennestadvannet i Stokke var lokaliteten for denne begivenheten og dro til seg fuglefolk og naturfotografer fra fjern og nær i mange uker framover. Det føltes nesten som å være på Karl Johan til tider på veien forbi skogsvannet! For meg virket det hele litt voldsomt med slikt et konstant oppbud så jeg valgte å sitte skjult inne i skogen på motsatt side av vannet ved et par anledninger. Jeg besøkte gjerne vannet på kvelden og tidlig morgen. Sjøl da ble jeg ganske distrahert av "folkevandringen" som fant sted på motsatt side, så det ble ikke helt den store naturopplevelsen. Men uansett var det moro å se de unge sivhaukene øvelsesfly og boltre seg over takrørskogen og dessuten ga det veldig hyggelige framtidsutsikter for sivhauken i Vestfold :-)
Alle bilder tatt med Canon 300mm f2,8 II med 2x Extender III

Forøvrig kan du se et tidligere innlegg med foreldrene som samler inn reirmateriell  her.

Klikk på bildene for beste visning.
Western Marsh Harrier / Sivhauk 1k  (Circus aeruginosus) i kveldslyset

17 kommentarer:

 1. Stilig serie. Det andre ble det beste etter min mening.

  SvarSlett
 2. What a lovely light in the first shot!
  Have a good weekend. ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Sånne bilder har jeg jaktet på lenge :-P Sivhaukene her er ikke gode å få på godt hold. Synes det 5. bildet er veldig bra.

   Flott at de lyktes med hekkingen. Det kan sikkert bli i overkant med tråkking av folk noen ganger. Synes at fugleinteresserte bør kjenne sin besøkelsestid i områder hvor det hekker rovfugl. Fulgte tidligere en blogg til en kar som la ut hyppige innlegg om et Hønsehaukreir...han kunne fornøyd fortelle at de roet seg når han hadde sittet der en stund....det blir for dumt rett og slett.

   Slett
  2. Enig Robert men både naturfotografer og fuglefolk har sine svin på skogen, har dessverre sett litt av hvert og har sjøl gjort dumme ting i mine yngre dager...

   Slett
  3. Joda, "den som selv er ren..."osv. Det handler om å finne balansen og forsøke å bruke huet, ingen av oss er lytefrie :-)

   Slett
  4. Vel Rune.
   Her må jeg korrigere deg noe med kommentarene. Jeg var vel en av de første som tok bilder av sivhaukene både før og etter hekking og fulgte dette temlig nøye opp gjennom sessongen 2012. At du føler det ble folkebandring ved vannet, så er vel det ikke annet å forvente. MEN, denne vandringen ble av både meg og andre styrt til at ALL fotografering og observasjon av sivhaukene skulle foregå fra parkeringen og IKKE ute i felt, slik som DU har gjort. Hadde du vært i kontakt med oss "oppassere" hadde du også fått denne beskjeden. Første hekking av Sivhauken her skulle nemlig vernes slik at folk IKKE tok seg til rette. Flere av oss fikk OK bilder av sivhaukene fra parkeringen,da de ble vant med folk på parkeringen som var langt unna hekkeplassen. Og vi må vel si at hekkingen ble vellykket, tross noen "overtramp". Var nok flere som hadde lyst å legge seg i camo eller annet, men vi passet da nokså på i år, både på Sivhauken og Tranene. Felles holdning til nøktern oppførsel rundt vannet gir også godt samhold. Gode bilder er IKKE det viktigste, da vi vet hvor langt folk kan gå når "toget" slippes løs. Bare ett skritt til?..holdning. Mvh Øyv.

   Slett
  5. Hei Øyvind,
   Veldig flott at du og dere faste Gjennestadvannettravere tok ansvar, men dere kan ikke dekke området 24/7 og de 3 gangene jeg besøkte vannet på sommeren var det folk med linser i hver eneste buske langs riksveien tett på hekkeplass! Det var dette jeg reagerte på ikke folkene på parkeringsplass/skådeplass :-) Sånn i etterpåklokskapens ånd burde jeg kanskje tatt kontakt med deg de meget få gangene jeg var der borte, men så har jeg de siste åra utelukkende trasket i skogen bak der når jeg først besøker dette flotte området, det oppholdt seg en bla en spurveugle der i sommer. Jeg holdt meg alltid inne i skogen, ikke en eneste gang la jeg merke til at sivhaukene reagerte på meg! Jeg så derimot at de reagerte på folk på andre siden, på veien, ved hekkeplass, samt et par fotografer som satt seg åpenlyst på benken ved pumpehuset! Også enig at bilder ikke er det viktigste, det er naturopplevelsen som er det viktigste, derfor jeg stort sett liker meg utenfor allfarvei :-) Forstår også "bare ett skritt til-problematikken" du skisserer! En annen ting vi kan ta til etterretning er å ikke publisere hekkefunn og særskilt bilder av nylig utfløyne rovfuglunger i nåtid, men vente til høsten.
   Takk for godt innspill Øyvind! Vi får håpe sivhaukene returnerer neste år også, da skal jeg ta kontakt hvis jeg har tenkt meg en tur :-)
   Mvh Rune

   Slett
 3. Dette var flotte bilder av sivhauken, gøy å se.

  Ottar

  SvarSlett
 4. Beautiful the Marsh Harrier juvenile.

  SvarSlett
 5. Hei.
  Det var da godt det vart vellykka hekking. Tenkte jeg skulle ha meg en tur bort der men det ble det ikke tid til. Kanskje like greit hvis det alltid var mye folk der. "Folkesky"..:)
  Kan hende det var faren til de flyvende ungene jeg traff på mølen i går da. En stor flott sivhauk han..:)

  En god serie av de her flotte rovfuglene.

  SvarSlett
 6. Ikke mange som kan varte opp med slike sivhaukbilder.
  Det første blir nok min favoritt med nydelig lys!

  Tommy S

  SvarSlett
 7. absolutely gorgeous. i love hawks and your photos honor them completely!

  SvarSlett
 8. Vad fina bilder...härliga flygbilder. Jag fick tydligen brun kärrkök på bild för ett tag sedan vilket var kul och jag visste inte vad det var. Bloggvänner gav mig svaret. ROvfåglar är spännande att fånga på bild...vi har havsörn vid en stor sjö som jag hoppas få bättre bilder på.

  SvarSlett
 9. Fantastiska bilder av Kärrhöken! Fastnar lite extra på nr 5, strålande!
  Mvh Susanne

  SvarSlett
 10. NYDELIGE BILDER!
  For en flott fugl.
  Hilda

  SvarSlett
 11. Great pictures!
  skillfully stopped
  light and draw beautifully.

  SvarSlett